Pelargoner

De flesta har en viss nostalgisk koppling till pelargoner. Fanns de inte i föräldrahemmet när man växte upp så fanns de hemma hos gamla släktingar, ofta i glasverandan, i fönstret eller i balkonglådan. Det är kanske inte så konstigt – pelargoner är lättskötta, vackra, blommar lätt och under stora delar av året. De är med andra ord väldigt tacksamma växter att ha i sitt hem, särskilt när man har många. Deras glada färger kan lysa upp vilket hem som helst, och det krävs inte alls särskilt mycket. Men trots blommans simpla status idag, så har den en intressant historia.

En blomma för överklassen

Pelargonium_'Rocky_Mountain_Orange'2Det var i början av 1800-talet som överklassen kunde övervintra pelargoner i sina orangerier, på slott och herrgårdar. Därför var blomman länge bara för överklassen, och inte något som vanliga svenskar kunde ha. Men genom åren förändrades detta, och så småningom fördes blomman in i flera svenska medelklasshem, tills de nådde den popularitet de har idag. Pelargonen kommer ursprungligen från savannen i södra Afrika, där dess kraftiga stam och tjocka rötter hjälper den lagra vatten under långa torrperioder. Men idag har den alltså blivit en av våra mest älskade krukväxter här i Sverige. Den finns också i massor av olika färger och former för att alla ska kunna hitta sin favorit. Men kanske är de fortfarande populära hos överklassen också – Välkommen in i kungaparets älskade Villa Mirage på franska Rivieran, där det inte bara finns sol och vackra miljöer, men även gott om olika sorters växter och blommor att njuta av.

Olika sorters pelargoner

Pelargon är inte bara en enda sorts växt, utan finns i flera olika varianter och grupper, totalt omkring 250 stycken. Den sort vi ofta kallar ”vanlig” pelargon är Zonalpelargoner, som har flera undergrupper. Häng- och murgrönspelargoner är de som ofta odlas i ampel och hängs utomhus, medan till exempel doftpelargoner odlas för just doftens skull. De är sällan särskilt vackra att se på jämfört med sina kusiner, men sprider en fantastisk arom och attraherar fjärilar och andra fina insekter. På vintern vill pelargonen ha det torrt, ljust och svalt, vilket är det klimat man försöker efterlikna när man övervintrar dessa vackra växter i sitt hem. På sommaren vill de ha det varmt och skönt, vilket gör dem väl lämpade för balkonglådor och glasverandor. Blomman trivs både inomhus och utomhus, både på balkong och i rabatt. Det viktigaste att tänka på är att det är väldränerad och vindskyddad plats så att den verkligen kan trivas och frodas.