Kaktusar

Kaktusen upptäcktes av européer i Amerika där de använts som basföda i tusentals år. Deras lustiga former, lite lagom aggressiva yttre och deras överlevnadsvilja har bidragit till att kaktusar betraktas som växtvärldens sanna överlevare. Det finns mängder av olika arter och de är ofta svåra att studera då många växer på otillgängliga och avlägsna platser. Det som gör att en kaktus skiljer sig från andra suckulenta växter är det som kallas areoler. Areoler är de små kuddarna som ploppar ut från kaktusen där både taggar och hår växer, men också nya grenar tar form.

Kaktusar i öknen

Det är vanligt att föreställa sig kaktusar mitt i en öken under stekande sol. Det är inte helt fel, för kaktusar behöver inte mycket vatten för att överleva och är också experter på att ransonera den vätska de tar upp. Den sortens kaktus du hittar i öknen är oftast pelarformade och har veckad yta för att kunna svälla om det finns mycket vatten, och sedan krympa när det är vattenbrist. Dessa kaktusar kan också stänga sina porer för att spara vattnet i stammen och rotsystemet slutar söka efter vatten så att kaktusen stannar i växten. om man lyckas döda en kaktus ska man nog inte ha några växter i sitt hem eftersom de vanligtvis är självklara överlevare av naturen.

Kaktusar i regnskog

Eftersom de kaktusar som växer i skogar har andra problem än de som växer i öknen så ser de också ganska annorlunda ut. Då en kaktus i öknen har gått om sol men brist på vatten kan en kaktus i skogen ha just det motsatta – överflöd på vatten men inte helt lätt att fånga solens strålar. Därför ser dessa kaktusar nästan ut som om de är stora blad. De är platta, kraftiga och taggiga. På så vis fångar de ljuset enklare. De kan också vara epifyter, det vill säga, leva på andra växer utan att faktiskt stjäla näring från dessa växter. På så sätt kan de växa högt upp på ett träd och fånga näringen enklare än på marken.