Krukväxter för bättre inomhusluft

Krukväxter är inte bara dekorativa, de är också ett utmärkt sätt att förbättra din inomhusluft. Förutom att omvandla koldioxid till syre hjälper krukväxter också till genom att rena luften på gifter och kemikalier som utsöndras från våra möbler, städprodukter och annat. Vissa växter är dock mer effektiva luftrenare än andra.

Förutsatt att du inte har en katt (eftersom den är giftig för katter), är en fredskalla den kanske bästa växten du kan ha i ditt hem. Fredskallan kan ta upp en mängd olika gifter och kemikalier från luften, till exempel bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak – nästan allt som man kan hitta i inomhusluften i ett vanligt hem, med andra ord. Fredskallan bidrar också till att hålla inomhusluften fuktig, vilket är bra både för dig och för dina andra växter.

Paradisträdet, eller penningträdet som det också kallas, är en annan tyst hjälte i våra hem som är en av de bästa växterna när det gäller att producera syre, särskilt nattetid. Därför passar denna växt särskilt bra i sovrummet, där den kan bidra till en bättre nattsömn för alla som bor i hemmet.800px-Spathiphyllum_wallisii2749939692

En annan grön växt som är bra på att rensa luften är ampelliljan. Ampelliljan avger liksom fredskallan mycket fukt, vilket är särskilt bra på skrivbordet vid datorn. Det gör nämligen att den statiska elektriciteten minskar. Att ha en grön växt intill arbetsplatsen kan dessutom ge ny energi och verka uppiggande, särskilt vintertid. En annan växt som är särskilt bra att ha på skrivbordet är guldpalmen, som är mycket effektiv på att rena luften från xylen och toluen, som bland annat finns i datorskärmar och annan kontorselektronik.

Den enda nackdelen med att ha många krukväxter inomhus visar sig egentligen när det är dags att flytta, och man måste packa ned sina växter på ett tidseffektivt och samtidigt säkert sätt, så att de inte skadas under frakten. Om du vill spara in tid och energi på något annat under flytten, för att kompensera, kan det vara en bra idé att anlita en städfirma för att få hjälp med flyttstädningen. På Prohomeservice.se hittar du en städfirma som kan hjälpa dig med flyttstädning i Göteborg.