Murgröna

En växt som många kanske inte kommer på tanken att använda i sin trädgård är murgröna. Trots det är murgrönan en perfekt trädgårdsväxt. Den kan sprida sig längs med marken för att täcka slänter och bar mark under buskar, och den kan klättra för att dölja en ful mur eller skapa ett skuggat parti i trädgården. Dessutom är murgröna lättskött, och växer snabbt. Har man murgröna i sin trädgård får man dock se upp, eftersom hela växten är giftig. Även om varje blad innehåller en mycket liten mängd gift, så kan växten irritera hud och slemhinnor.

Murgröna heter på latin Hedera helix, och det är en växt med långa anor. Genom historien har den haft flera symboliska betydelser, bland annat glädje, samvaro och odödlighet. Redan de gamla egyptierna använde murgröna för att göra kransar att dekorera templen med, och i romarriket användes murgröna som utsmyckning vid fester i guden Bacchus ära.

I vilt tillstånd växer murgrönan framförallt i lövskogarna i mellersta Europa, och klättrar då uppför träd istället för byggnader eller pergolas. De hittas till exempel ofta runt ekar, där de har växt och blandat sin krona med trädets. Murgrönan blommar på hösten, och bär frukt under vintern, som inte mognar förrän till våren. Liksom bladen är dock dessa bär giftiga för människor, och kan orsaka diarré om man äter 10 bär eller fler.Murgröna 1

Idag är murgrönan också populär som krukväxt inomhus, och den är lika lättskött inomhus som den är i trädgården. Murgrönan ska helst stå ljust, men inte utsättas för alltför stark sol. Under sommaren brukar temperaturen inomhus passa murgrönan, men om vintern är det bra om man till exempel kan ställa ner växten i källaren, eftersom den då trivs bättre i lite svalare temperaturer, runt 10 grader. Murgrönan ska vattnas regelbundet så att jorden är lätt fuktig, men bör få torka mellan vattningarna. Om man vill ge sin murgröna extra omtanke kan man ge den näring en gång i veckan under sommaren. Under vinterhalvåret kan man istället sörja för sin gröna växt genom att duscha den med jämna mellanrum, för att öka luftfuktigheten. Detta för att undvika sjukdomen spinn, som murgröna lätt kan få om den inte sköts. Med dessa skötselråd kan du njuta av grönska i din trädgård och inomhus året runt!