Tagetes

Tagetes kallas ibland också för sammetsblomster, men ”tagetes” är släktets officiella namn. Det är ett släkte som ingår i gruppen korgblommiga växter, och som ursprungligen kommer från Sydamerika. I Sydamerika finns över 20 olika arter av tagetes, och de har en viktig roll i framförallt den mexikanska kulturen, då de används som dekorationer vid de altare som förbereds under firandet av De dödas dag, El día de los muertos. I Sverige finns ett fåtal arter i vilt tillstånd, men de är mycket ovanliga. Däremot kan man ofta se tagetes i blomlådor på balkonger och i rabatter, eftersom tagetesblomman är en populär dekorationsblomma även här. När man tittar på de orange, gula eller röda blombladen på tagetesblomman kan man också lätt förstå varför den är så populär, då den livar upp varje trädgård med sitt eldiga utseende.

Tagetes planteras oftast som ettårig växt, men det finns fleråriga varianter som blir allt populärare. De är tåliga blommor, som blommar från juli och ända fram till frosten, vilket gör att man kan livas upp av små solar i sin rabatt även efter att sommaren i princip är över. Dessutom sägs den hålla borta vissa parasiter, och angrips väldigt sällan själv av dem. Till exempel ska man kunna odla en ”mur” av tagetes runt kållandet för att hålla kålfjärilar borta, eftersom de lär skrämmas bort av blommans lukt. De som har planterat rosor i samma jord under flera år kan också ha upplevt problem med rundmaskar i jorden. Om man planterar tagetes i jorden under några år motverkas maskarna, och man blir av med problemet. Det beror på att tagetes utsöndrar ett särskilt ämne, som rundmaskarna inte tål.Tagetes 1

För att må som bäst ska tagetes placeras i ett soligt till halvskuggigt läge i en näringsrik planteringsjord. De kräver inte mycket skötsel utöver lite vatten då och då, men om man vill få många blommor bör man plocka bort de som har vissnat efterhand. Eftersom tagetes finns i så många olika arter med olika färgnyanser och mönster är det lätt att skapa ett effektfullt inslag i sin trädgård genom att plantera ett hav av olika sorters tagetes.

Om du inte är övertygad om att du ska plantera tagetes i din rabatt nästa sommar kan du betänka detta – blomman är dessutom ätlig, och utgör ett färggrant inslag i alla sommarens sallader.