Växthus

Ett växthus har sin självklara plats i många svenska trädgårdar. Det finns växthus av olika typer som har olika funktioner på tomten.Ofta är växthusen rena odlingshjälpmedel och hjälper människor att driva upp plantor tidigt på våren. När det blir kallt på hösten ställer man in krukor med känsliga växter och övervintrar dem i en miljö som är lite mildare än utomhusklimatet. I ett sådant växthus kan man även få plats med sina trädgårdsmöbler när man inte använder dem. I den här texten ska titta vi på fler roliga användningsområden för växthus och ge några tips till alla som funderar på att själv bygga ett växthus.

Hur bygger man ett växthus?

De flesta köper sina växthus i form av färdiga kit som man enkelt monterar i sin trädgård. Vill man ha mer kontroll över projektet och bestämma helt själv över växthusets storlek, typ och material kan man bygga ett från grunden. Kerstin och Lars-Göran Winberg har blivit kända för sitt kreativa och imponerande bygge, de byggde ett växthus av överblivet material för endast 8000 kronor. Äldre fönster är ofta perfekta när man bygger växthus. Ofta är de gjorda av kärnvirke och då kan de hålla riktigt länge. Sådana fönster är snygga ovanpå en låg grund av handslaget tegel och till en gammal spegeldörr.

Umgås och koppla av i ditt växthus

Nu när bygglovsbestämmelserna blivit lite mer generösa och enklare att förstå sig på väljer allt fler att bygga genomarbetade växthus som antingen kan bli en förlängning av ett bostadshus eller en fristående byggnad där inte bara plantor utan även människor kan trivas. Det är alltid bra att dra in vatten i sitt växthus så att man inte får extra besvär vid vattning. När du väl gjort det kan du placera ett badkar under vinrankorna, eller vad du nu har valt att satsa på för växter. Rustika möbler gör sig också bra i ett växthus som kan vara den perfekta platsen att avnjuta ett glas vin från tidig vår till sen höst.