Orkidéer – växter som inte luktar

En av de vackraste blommorna som finns är väl nog ändå orkidéerna. De är sköra och synnerligen vackra och är en av de stora favoritblommorna just nu. Ofta har man dem i inredningen och då kan man se dem i många olika färger. Det finns ljusgula, rosa och vita men även mörkare färger så som vinröda och till och med mörkblåa. De här vackra blommorna är mycket lättskötta och man brukar även tala om att de är riktiga ungkarlsväxter, eftersom de klarar sig fint fast man glömmer bort dem ett tag. Om du gillar orkidéer men inte har tid med riktiga levande sådana, kan du kika in på byggmax där det finns söta väggdekorationer i form av en orkidé.

white orchidea on grey background. light elegant flower.

God doft eller ingen doft alls?

Då man beger sig ut för att köpa nya växter till hemmet, är det faktiskt många som köper sina blommor för att de doftar så gott. Men saken är den att alla växter är inte väldoftande. Orkidéerna doftar oftast ingenting, inte i alla fall den varianten som vi brukar se på borden i våra hem. Det finns varianter som doftar väldigt gott men de som inte alls avger doft är betydligt vanligare. Det finns också arter som inte doftar så gott, så som till exempel en orkidésort som kallas för Svinröven. Den doftar väldigt illa under cirka två dagar, just medan den öppnar sig och börjar blomma. Den blommar under några dagar och genast då blomningen är slut, avtar stanken. När du köpt en orkidé är det jätteviktigt att du redan i blomaffären kollar med försäljaren vilken sorts orkidé du har köpt. Det är avgörande för att du skall kunna sköta den på bästa möjliga sätt. Det finns cirka 30 000 olika sorter och de man ser oftast i våra hem är Brudorkidéer och Phalaenopsis.

Hur sköter jag bästa om min orkidé?

En viktig sak när det gäller vården av din blomma, är att du genast flyttar om den till en ren och fräsch kruka att växa i. I samma veva kan du byta ut jorden och barken som orkidén tycker om att växa med. Barken är viktig att hålla under uppsikt eftersom den med tiden smular sönder. När detta sker far rötterna illa åt och de kommer att kvävas. Även orkidéer som växer vilt gillar att ha luft omkring rötterna. Blomman behöver väldigt lite vatten och ett bra tips är att vattna dem med isbitar. Låter kanske konstigt men isbitarna smälter långsamt och orkidéen hinner på så sätt suga upp vattnet och myllan hålls passligt fuktig hela tiden. Man kan vattna den med några iskuber om veckan. Växterna trivs med mycket solljus och orkidéer trivs bra i ett fönster mot öst eller väst. Dessa blommor behöver egentligen inte alls få gödsel men under blomningstiden kan det vara bra med lite extra orkidégödsel som finns att köpa i blomsteraffärerna. Man kan verkligen säga att denna blomma är bland de populäraste i våra hem.