Inred med växter både inomhus och utomhus

Att använda växter som inredning både inomhus och utomhus är ett enkelt sätt att skapa trivsel och en vacker miljö som känns inbjudande. Du behöver inte vara trädgårdsmästare eller ha ett stort trädgårdsintresse för att lyckas med dina växter utan med smarta val av tåliga plantor är det enkelt att få det att grönska.

Inred med växter i badrum och kök

Att göra en totalrenovering av badrummet tar ofta en hel del tid och pengar i anspråk men det går att snygga till det med några enkla knep. Genom att ställa in gröna växter som till exempel benjaminfikus skapar du en avkopplande spa-känsla på ett ögonblick. Komplettera med nya frottéhanddukar, doftljus och lyxiga tvålar för att ytterligare förstärka känslan. Du kan även byta ut din toalettsits och badrumsmattan för att få badrummet att se nytt och fräscht ut.

Även kök och andra rum upplevs som mer levande och harmoniska med växter i vackra krukor. I köket passar till exempel kryddväxter i små krukor bra att ha på köksbänken eller på fönsterbrädet. Basilika, oregano och citronmeliss bidrar till både härlig doft och är fina att se på, dessutom är de alla goda att äta.

Inred uteplats och trädgård med tåliga och lättskötta växter

När du ska välja växter till din trädgård finns det några grundläggande regler att ta hänsyn till. Vid planteringen bör du vattna ordentligt och tillsätta ordentligt med mullrik och näringsrik jord för att växter ska trivas på lång sikt utan att du behöver sköta om dem i tid och otid. Om du väljer lättskötta buskar och blommor som till exempel ölandstok, lavendel och svarta vinbär kommer dessa att klara sig i stort sett på egen hand när de väl har rotat sig. Exempel på tåliga häckväxter är häggmispel, liguster och avenbok. Avenboken har även fördelen att bladen sitter kvar under vintern och inte trillar av förrän vårens gröna blad börjar växa. Det gör att en avenbokshäck ger insynsskydd på vintern även om bladen visserligen då har en brun färg.

På altanen eller den stenlagda uteplatsen är det fint att inreda med riktigt stora krukor. Krukorna kan sedan användas för att plantera blommor utifrån säsong och de förändrar därmed karaktär under året. På våren kan du till exempel starta säsongen med att plantera påskliljor och andra lökväxter för att sedan byta mot frosttåliga penséer. När sommaren kommer fyller du krukorna med härliga, färgsprakande blommor som exempelvis pelargoner. På hösten passar höstaster bra och till vintern är ljung det självklara valet. Med en krukplantering hinner du aldrig tröttna och kan alltid förändra känslan och stilen utifrån årstid. En krukplantering kan dessutom enkelt anpassas till den inredningsstil du har på övriga möbler och inredningsdetaljer på uteplatsen.