Lättskötta inomhusväxter

Även om man har gröna fingrar kan det vara skönt med växter som inte kräver så mycket omsorg, men som ändå kan vara dekorativa på fönsterbrädan eller i rummet. Här kommer några tips på växter som uppfyller just de kraven.

En växt som är dekorativ och känns exotisk är aloe vera. Med sina tjocka och spetsiga blad tillför växten ett spännande element i inredningen. Aloe vera vill stå ljust, och behöver inte vattnas ofta: jorden ska torka ut mellan gångerna.Callisia_repens_-_Lyman_Plant_House,_Smith_College_-_DSC04214

Ännu mer sällan ska du vattna en annan dekorativ, grön inneväxt, nämligen paradisträdet, vars latinska namn är Crassula ovata. Detta är en av de tåligaste växterna du kan ha i ditt hem: den kan stå både ljust och i skugga, och tål inte att vattnas för mycket. Jorden ska med andra ord torka ut helt innan växten får nytt vatten.

En växt som varit på modet, gått ur mode och nu återigen är på modet är monstera. Monsteran har stora, hjärtformade blad som blir flikiga när den växer till sig. Och monsteran kan bli riktigt stor – den kan med fördel placeras i en stor kruka på golvet en bit in i rummet. Den behöver dock vattnas regelbundet, då den inte får torka ut mellan vattningarna.

Om du vill kombinera flera olika växter för en särskilt dekorativ effekt rekommenderas sköldpaddstuva tillsammans med zebrablad och linspilea. Förutom att de är kompatibla utseendemässigt har de nämligen även samma krav på ljus och vattning: lätt skugga och ständigt lätt fuktad jord. Placera gärna växterna i höga krukor, så att de kan falla när rankorna har börjat växa.

En klassiker bland gröna inomhusväxter är svärmorstungan. Dess strama, vassa utseende gör att den passar bra i en modern inredning, och den gör sig lika bra i hemmet som på kontoret. Den har luftrenande effekter (mer än andra växter) och är mycket lättskött, då den tål att torka ut helt ibland. När den vattnas ska jorden bli ordentligt genomvattnad, och sedan få torka ut innan nästa vattning.

Med dessa växter i ditt hem kommer du att ha både vackra och syrerika rum!

Ett annat sätt som man kan dekorera ett hem, som inte kräver någon omsorg överhuvudtaget, är att sätta upp några fina posters på väggarna. Du hittar ett stort utbud av vackra posters på Nordicdesigncollective.se.