Orkidéer

Orkidéer är inte bara en särskild sorts växt utan en hel växtfamilj, vars latinska namn är Orchidaceae. Det finns drygt 800 olika släkten inom familjen orkidé och runt 30 000 olika arter, vilket gör orkidéerna till en av jordens artrikaste familjer. Bara i Sverige finns runt 23 släkten och 50 arter, vilka samtliga är fridlysta. Alla arter har dock vissa drag gemensamma. Till exempel har alla orkidéer samma knölartade rötter, som också kallas underjordiska stammar eller armrötter. Det är genom dessa rötter som orkidéerna lagrar sin näring, eftersom de sällan innehåller klorofyll. Gemensamt för alla släkten är också att de har tvåköniga blommor. Blommorna kan växa i små grupper eller klasar, eller ensamma.

Orkidéer är numera vanliga som krukväxter i hemmen, och de uppskattas som relativt lättskötta blommor eftersom de kan negligeras i någon vecka ibland utan att de dör. Trots det krävs en viss omsorg om blomman för att den ska blomma år efter år. Orkidéer vill till att börja med få mycket ljus, men trivs inte i direkt sol eftersom det kan bränna blomman. Den bästa placeringen är i ett fönster bakom en tunn gardin. Ett annat alternativ är att ha en markis utanför fönstret, som man kan fälla ut för att skydda orkidén under de starkaste soltimmarna. Du hittar markiser och solskydd på Hagasolskydd.se.

Vilken temperatur som passar växten bäst varierar dock väldigt mycket beroende på vilket släkte orkidén tillhör. Vissa trivs bäst i temperaturer mellan 10 och 20 grader, medan andra vill ha mellan 20 och 30 grader. Gemensamt för samtliga orkidéer är dock att en kontinuerlig temperaturväxling mellan natt och dag är bra, eftersom det stimulerar blomningen. Växlingen ska vara runt 5 grader, så under sommaren passar det utmärkt att ställa sin orkidé utomhus. Orkidéer tycker också om hög luftfuktighet, så under vintern kan det vara bra att hänga luftfuktare i rummet där blomman står.Orkidéer 1

Man bör också tänka på vilket vatten man använder för att vattna sin orkidé. Orkidéer gillar inte hårt eller kalkrikt vatten, så kranvatten är inte alltid optimalt. Det allra bästa är att samla ihop regnvatten, under de årstider det går, och vattna med det. Orkidéer ska vattnas genom att hela krukan blöts ned (helst genom att sänka den i vatten en stund) och sedan får rinna av, så att inget överflödigt vatten blir stående i krukan.

Följer man dessa skötselråd kan man njuta av en vacker orkidé som bär många blommor, och blommar år efter år!